Софийска градска прокуратура привлече обвиняем и го задържа за срок до 72 часа за телесна повреда на полицай

10 Юни 2024 г.

На 09.06.2024 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем 67-годишния Н. М. за извършено престъпление по чл. 131, ал. 2, т. 2, вр. чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 НК и постанови обвиняемият да бъде задържан за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е образувано на 09.06.2024 г. в условията на неотложност на основание чл. 212, ал. 2 НПК от 02 РУ-СДВР и се води под ръководството и надзора на СГП.

След запознаване със събраните в началото на разследването доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на Н. М. към наказателна отговорност. Обвинението спрямо него е за това, че на 09.06.2024 г. около 00:25 ч. в гр. Нови Искър, местност „Радеви круши“, произвел изстрел срещу полицай при изпълнение на службата му, с което му нанесъл средна телесна повреда. Увреждането е причинило трайно затруднение на движението на дясната ръка на пострадалия.

При извършените първоначални действия по разследването били иззети два ножа, както и две пушки, които предстои да бъдат изследвани чрез балистична експертиза.

С постановление наблюдаващият прокурор е задържал обвиняемия за срок до 72 часа, тъй като е намерил, че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление и е необходимо да бъде направено искане пред Софийски градски съд (СГС) за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение задържане под стража.

Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.