СГП протестира определение на СГС за изменение на мярката за неотклонение на И. С., обвинена в убийството на баба си

4 Юни 2024 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) протестира определението на Софийски градски съд (СГС) от 03.06.2024 г., с което на И. С., обвинена за убийството на В. Д., е изменена мярката за неотклонение от задържане под стража в домашен арест.

И. С. е обвинена в умишлено убийство, извършено по особено мъчителен за пострадалата начин и с особена жестокост (чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 и 3, вр. чл. 115 от НК). Според обвинителния акт вечерта на 19.10.2022 г. обвиняемата взела кухненски нож с дължина на острието 12 см. и нанесла 54 прободно-порезни рани в областта на главата и тялото на пострадалата, 6 от които засегнали жизнено важни органи. През това време пострадалата била в съзнание и изпитвала болка и страдание при всеки удар. Нараняванията довели до остра кръвозагуба, в резултат на което настъпила смъртта на В. Д.

СГП споделя доводите на съда, че е налице и към настоящия момент основателно предположение, че подсъдимата е извършила престъплението. Според наблюдаващия прокурор съдът неправилно е счел, че е налице занижен интензитет на опасността подсъдимата да се укрие или да извърши престъпление. Престъплението, за което е обвинена И. С. предвижда най-тежките наказания, а именно лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. От всички доказателствени материали безспорно е установено въздействието от приема на наркотични вещества върху психиката и поведението на подсъдимата. С наложената мярка за неотклонение домашен арест е ограничено свободното придвижване на И. С., но не и посещението на трети лица на адреса, които биха могли да я снабдят с наркотични вещества, с което опасността от извършване на престъпление става не хипотетична, а реална. Опасността от укриване самостоятелно се обуславя от тежестта и строгостта на предвиденото в закона наказание.

С тези доводи СГП е внесла протест в Софийски апелативен съд (САС) с искане за проверка и отмяна на определението, с което е изменена мярката на И. С. от задържане под стража в домашен арест.