Доживотен затвор за убийство, извършено с особена жестокост и в условията на опасен рецидив, по обвинение на Софийска градска прокуратура

30 Април 2024 г.

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия Я. Б. за умишлено убийство, извършено с особена жестокост, в условията на опасен рецидив и му наложи наказание „доживотен затвор“.

Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 11.01.2024 г. Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Подсъдимият Я. Б. е предаден на съд за това, че за времето от 00:01 ч. до 00:06 ч. на 21.02.2023 г. в гр. София, бул. „Княгиня Мария Луиза“, чрез нанасяне на множество удари с твърди тъпи предмети причинил тежки травми, пряка последица от които е смъртта на П. Ц. Деянието е извършено с особена жестокост, тъй като големият брой на нанесените по тялото на пострадалия наранявания показват, че подсъдимият е проявил изключителна ярост и ожесточение. Към момента на извършване на деянието Я. Б. е бил осъждан за кражба на наказание лишаване от свобода за срок от две години, което изтърпял на 10.01.2020 г.

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/63242-sgp-privleche-obvinyaem-za-ubiystvo-pri-opasen-retsidiv-i-go-zadarzha-za-srok-do

С присъда от 29.04.2024 г. СГС призна подсъдимия за виновен в извършване на престъплението по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 и т. 12, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ НК и го осъди на наказание „доживотен затвор“, което да изтърпи при първоначален „специален режим“.

Първоинстационната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.