Софийска градска прокуратура привлече обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, свързана с длъжностни престъпления, след съвместна операция с Комисията за противодействие на корупцията

20 Февруари 2024 г.

Под ръководство и надзор на прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП) от следовател в следствения отдел на СГП се води разследване, образувано първоначално по данни за подкуп.  

В хода на разследването са извършени множество действия по събиране и проверка на доказателства, както и оперативно-издирвателни мероприятия, които са дали основания разследването да се води за организирана престъпна група (чл. 321 НК).

В резултат на съвместната и координирана работа на СГП и Комисията за противодействие на корупцията са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни за привличане към наказателна отговорност.

На 19.02.2024 г. е предявено постановление за привличане на Х. Х. в качеството му на обвиняем за това, че в периода от началото на 2019 г. до датата на привличането в гр. Омуртаг и на територията на община Омуртаг ръководил организирана престъпна група, в която участват длъжностни лица, създадена е с користна цел и с цел извършване на престъпления по служба (чл. 282, чл. 283 и др. от НК).

На същата дата е предявено постановление за привличане и на Е. Е., като обвинението срещу него е за това, че в качеството си на длъжностно лице е участвал в групата.

Двамата обвиняеми са задържани с постановление на наблюдаващия прокурор за срок до 72 часа.  

Предстои да бъде направено искане от СГП пред Окръжен съд-Търговище за  взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите.