Илиана Кирилова: Не само Божанов, но и други от групата са заплашвали прокурори

8 Февруари 2024 г.

08 февруари

„24 часа“, Ана Михова

   * Няма данни той да се е познавал с Делян Пеевски, затова няма да го викаме на разпит

   * Който знае нещо, да заповяда в прокуратурата, казва градската прокурорка на София 

- Прокурор Кирилова, председателят на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски предложи да се създаде временна парламентарна комисия, която да проучи дейността на Мартин Божанов, по прякор Нотариуса, както и дали е оказван натиск върху магистрати. В същото време съдия Владислава Цариградска съобщи в свое интервю, че при заплахата, отправена към нея, е било споменато, че Божанов е близък до бившия главен прокурор Иван Гешев и Делян Пеевски. Има ли данни за връзка на депутата Делян Пеевски с Мартин Божанов?

- На брифинга във вторник имах разрешение от наблюдаващите прокурори да изнасям факти и обстоятелства, но не всичко по делото. Днес (сряда - б.р.) получих разрешение от тях с оглед на интереса, който имат медиите. Затова съм категорична, че по отношение на народния представител Делян Пеевски няма никакви доказателства той да се е познавал с покойния Божанов, както и да е бил близък с него.

Това е от разпитите на всички свидетели, проведени до момента. Поради тази причина няма основание той да бъде разпитван. 

- Вие споменахте, че разследването е за ОПГ за натиск и измами, но кои са другите членове на групата. Сред тях има ли адвокати например?

- Заради това, че досъдебното производство не е приключило и има действия, които предстоят да бъдат извършени, не мога публично да кажа кои са другите. Имаме данни, че в групата участват юристи.

- Стана ясно и че двама прокурори от СГП, които са работили по това досъдебно производство за натиск, също са били заплашвани. Кога се е случило? Той лично ли ги е заплашвал, или чрез посредници?

- Това са колегите, работили по досъдебното производство. Информацията е получена от службите. Тя е с гриф секретно затова само ще кажа, че източник на заплахите към прокурорите са членове на организираната престъпна група, включително и Божанов.

- Вярно е, че посещението в заведение не е престъпление, както посочихте и на брифинга, но от досегашните разпити става ли ясно с каква цел е бил създаден този клуб? Какви срещи са се провеждали в него? Само магистрати от спецправосъдието ли са го посещавали?

- В досъдебното производство разследваме търговия с влияние с участието на магистрати. Изследва се кога е създаден този клуб, чия собственост е, докога е функционирал, каква е била целта на посещението, кои са били посетителите. Установяваме и дали е заплащана консумацията, какъв е бил оборотът. Това става, като отправим запитвания към компетентни органи, които се занимават с приходи. Дали само магистрати, които са били от закритите специализирана прокуратурата и специализирания съд, не мога да отговоря, защото е в процес на изследване. Житейски би могло някой да е имал карта и да е посещавал клуба, но да не е бил магистрат.

Но това ще се изяснява. Текат разпити, самото посещение на клуба не е престъпление, затова ние трябва да установим каква е била целта, ставала ли е на място търговия с влияние.

- Ако не беше убит, Божанов щял ли е да бъде обвинен от СГП?

- По отношение на покойния Божанов няма как да спомена някои неща, които законът не ми позволява, но имахме готовност да повдигнем обвинение за заплаха към магистрати.

- Казахте и че досъдебното производство при вас за ОПГ хвърля някаква светлина в разследването по убийството. Обяснете, доколкото е възможно?

- МВР работи по различни версии за убийството на Божанов. Възможно е да има връзка с разследваната престъпна група, за която говорех. Но мога да ви уверя, че СГП ще работи само по факти и обстоятелства, които ги има в делото, които трябва да бъдат доказани по реда на НПК, и всякакви опити за спекулации с имена на политици и други граждани няма да се отразяват на нашата работа.

Работим само по това, което имаме по делото. Ако някой има някакви други данни, да заповяда при наблюдаващите прокурори и да ги съобщи.