По обвинение на Софийска градска прокуратура Софийски градски съд призна подсъдим за виновен в извършването на убийство и му наложи наказание 19 години лишаване от свобода

7 Февруари 2024 г.

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия Д. Х. за умишлено убийство, извършено от него с особена жестокост и в условията на опасен рецидив, и му наложи наказание 19 години лишаване от свобода.

Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 13.07.2023 г. Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Подсъдимият е предаден на съда за това, че на 24.01.2023 г. за времето от 00:38 ч. до около 05:00 ч в гр. София, кв. „Бояна“ умишлено умъртвил Г. Г., като нанесъл множество удари с ръце и крака, както и с камък в областта на главата, лицето, шията, горните крайници, гръдната кухина, гърба, поясната, кръстната области и на десния долен крайник. С нанесените удари Д. Х. причинил на пострадалия несъвместима с живота травма.  

 Подсъдимият е извършил убийството след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година и след като е бил осъждан два пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, като поне за едно от тях изпълнението на наказанието не е отложено по чл. 66 НК.

С присъда от 30.01.2024 г. по н. о. х. д.  № 4035/2023 г. СГС призна подсъдимия за виновен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 и т. 12, пр. 1, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ НК.

СГС наложи на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от 19 години и определи първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието.

Първоинстационната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд – София.