Софийска градска прокуратура издаде ЕЗА спрямо руски граждани, обвинени за тероризъм

30 Януари 2024 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) ръководи разследване по досъдебно производство, образувано на 22.04.2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК - тероризъм. Предмет на разследването по досъдебното производство са четири взрива, извършени в периода от 2011 г. до 2020 г., в складове за боеприпаси, намиращи се на територията на България.

В хода на работата по случая са извършени множество действия по разследването, изпълнени са Европейски заповеди за разследване, проведени са оперативно-издирвателни мероприятия от ДАНС. От посочените действия се установява, че България е посещавана от шест руски граждани, които са използвали фалшиви самоличности. Руските граждани са били ангажирани с взривяването на продукция на търговско дружество, произвеждащо оръжия.

Във връзка с изложеното шестимата руски граждани са привлечени в качеството на обвиняеми през 2021 г. за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм. Спрямо обвиняемите е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа, и са издадени Европейски заповеди за арест.

Съгласно преходната разпоредба на § 9. (1) от Закона за изменение и допълнение на Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в сила от 05.12.2023 г., издадените до този момент от прокурор Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт и по които не е налице произнасяне от изпълняващия орган на държава членка, се оттеглят от издаващия орган в 14-дневен срок от влизането в сила на посочения закон. Наблюдаващите прокурори са оттеглили издадените Европейски заповеди за арест, които не са издадени на основание съдебен акт. Незабавно след това наблюдаващите прокурори са внеси искане в Софийски градски съд (СГС) на основание новата разпоредба на чл. 56а, ал. 1 от ЗЕЕЗА за даване на за разрешение за издаване на Европейска заповед за арест спрямо обвиняемите.

СГС констатира, че „хронологията на извършените процесуално-следствени действия сочи, че през последните три години дейността по събиране на доказателства е видимо динамична и всеобхватна. По време на същата, в качеството на обвиняеми са привлечени шестимата обвиняеми, за които се иска издаване на разрешение, извършени са процесуално-следствени действия и оперативно-издирвателни мероприятия, с оглед проверка на съмнения за активност на български граждани и съпричастност към тази престъпна деятелност, като са събрани и множество доказателства по отношение на шестимата обвиняеми“.

Във връзка с изложеното СГС е разрешил на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестимата обвиняеми. Определението на СГС е обжалвано пред Софийски апелативен съд (САС). В съдебно заседание САС е констатирал: „Съдът се съгласява със становището на първата съдебна инстанция, че въпреки изключително мащабния обем от доказателствени материали, доказателствата за авторството на деянието за всеки един от издирваните лица са ограничени и се основават на косвени доказателствени източници, които несъмнено към настоящия момент формират една логическа верига, свързана с установеното тяхно /на търсените лица/ поведение – пристигане, напускане на страната, настаняване, осъществяване на контакти с предприятията, в които в съвсем кратък срок от време след тяхното напускане са били осъществени взривове с тежки последици“. САС е потвърдил определението на СГС, с което е дадено разрешение на СГП да издаде Европейски заповеди за арест спрямо обвиняемите.

На основание съдебните актове СГП издаде Европейски заповеди за арест спрямо шестима руски граждани, обвинени в тероризъм.