По искане на Софийска градска прокуратура 18-годишен студент с двойно гражданство, обвинен в опит за убийство, е с мярка за неотклонение задържане под стража

17 Януари 2024 г.

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) с определение, потвърдено от Софийски апелативен съд (САС) взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо 18-годишен студент с двойно гражданство (руско и българско), обвинен за това, че на 21.12.2023 г. около 05:30 часа в гр. София, на пешеходен подлез в метростанция „Сердика 2“, на изхода на „Антична Сердика“, направил опит умишлено да умъртви А. С. чрез нанасяне на три удара с нож в областта на корема, като смъртта на пострадалия не е настъпила по независещи от дееца причини - престъпление по чл. 115, вр. чл. 18, ал. 1 НК.

Досъдебното производство по случая е образувано на 21.12.2023 г. в условията на неотложност. Разследването се провежда от 05 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Наблюдаващият прокурор е преценил, че събраните в началото на разследването доказателства са достатъчно по смисъла на чл. 219, ал. 1 НПК и с постановление от 22.12.2023 г. е привлякъл обвиняемия към наказателна отговорност. Постановил е обвиняемият да бъде задържан за срок до 72 часа и в рамките на този срок е внесъл в СГС искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение задържане под стража.

В определението си от 24.12.2023 г. съдът е приел за основателни аргументите на прокурора, че са налице достатъчно доказателства, които водят до разумно подозрение за авторството на престъплението, за което е привлечен обвиняемият. Съдът е приел и че е налице както реална опасност от укриване, така и реална опасност от извършване на друго престъпление, поради което определил като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на СГС е било обжалвано пред САС, който го е потвърдил с определение, което е окончателно.  

След постановяването му делото е върнато на СГП. Дадени са указания от наблюдаващия прокурор и разследването продължава под негов надзор и ръководство.