Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност трима обвиняеми за грабеж на над 5 млн. лв. и поиска задържане под стража за един от тях

23 Декември 2023 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) поиска от съда да вземе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо един от обвиняемите за грабеж на над 5 млн. лв., извършен на 15.11.2022 г. на паркинг на голям търговски център на „Околовръстен път“ в гр. София.

Разследването по случая беше образувано в условията на неотложност и се провежда от Столична дирекция на вътрешните работи (СДВР) под ръководството и надзора на СГП:

https://prb.bg/sgp/bg/news/61288-pod-nadzora-na-sgp-zapochna-razsledvane-za-vaorazhen-grabezh-na-inkasov-avtomobi

След проведени множество действия по разследване и оперативно-издирвателни мероприятия с постановления от 21.12.2023 г. наблюдаващият прокурор привлече три лица в качеството на обвиняеми.

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група и за въоръжен грабеж в особено големи размери, а именно за това, че:

- в периода от неустановена дата през месец ноември 2021 г. до 15.11.2022 г. са участвали в организирана престъпна група, която е била въоръжена с късо и дълго огнестрелно оръжие и е била създадена с користна цел – получаване на незаконни средства от престъпна дейност (чл. 321, ал. 3 НК),

както и за това, че:

на 15.11.2022 г. около 07:30 ч. на паркинга на търговския център от служебен инкасов автомобил в съучастие като съизвършители са отнели чужди движими вещи, а именно парична сума в размер на 5 276 794.11 лв. от владението на двама охранители с намерение противозаконно да ги присвоят, като употребили за това сила и заплашване – насочили оръжие към двамата охранители, накарали ги да слязат от автомобила и да легнат на земята и ги ударили в тила с твърд предмет, като грабежът е в особено големи размери и извършителите са били въоръжени (чл. 199, ал. 2 НК). За двама от обвиняемите грабежът е извършен в условията на опасен рецидив (чл. 29 НК).

Един от обвиняемите изтърпява наказание лишаване от свобода по влязла в сила присъда.

Друг е обявен за издирване от органите на МВР.

Третият обвиняем беше задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес СГП внесе в Софийски градски съд искане за вземане спрямо него на мярка за неотклонение задържане под стража.

Предстои произнасяне на съда по направеното искане.