Софийска градска прокуратура предаде на съд апелативния прокурор на Варна

24 Август 2023 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу апелативния прокурор на гр. Варна за престъпление по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

          Според обвинителния акт към дата 26.07.2023 г., обвиняемият имал издадени 2 бр. валидни разрешителни от КОС към 01-РУ-ОД-МВР-Варна за съхранение, носене и употреба на общо 10 бр. огнестрелни оръжия и 240 бр. боеприпаси.

           На 18.07.2023 г. било образувано досъдебното производство за корупционно престъпление.

           Предметът на разследване по това досъдебно производство включвал установяване на евентуална съпричастност, поради което наблюдаващият прокурор е поискал и получил разрешение от СГС за „претърсване и изземване“ на няколко адреса в гр. Варна, един от които постоянният адрес на обвиняемия. Същият е предал на разследващите органи общо 575 бр. боеприпаси, или с 335 бр. надвишаващи тези, за които притежавал разрешителни.

            На 31.07.2023 г. СГП предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем. Спрямо същия е постановена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лв.

           Обвинението е за това, че на 26.07.2023 г. в апартамент в гр. Варна, са държани голямо количество, общо 335 бр. боеприпаси за огнестрелно оръжие, без да има надлежно разрешение за същите.

           От основното дело са отделени материали за корупционно престъпление, за което разследването продължава.

           Процесуално-следствените действия са извършени от СО-СГП под ръководството и надзора на СГП.

           Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото за престъплението по чл. 339, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.