Софийска градска прокуратура привлече трима обвиняеми и ги задържа за срок до 72 часа след съвместна операция с ГДБОП по линия на организирана престъпност

14 Юли 2023 г.

          На 13.07.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми трима български граждани и ги задържа за срок до 72 часа след специализирана полицейска операция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), проведена под ръководството на СГП на територията на гр. София и областите Видин и Монтана.

          Тримата са привлечени към наказателна отговорност за престъпление по чл. 321, ал. 6 от НК, а именно за това, че са се сговорили да вършат в страната престъпления по чл. 337, ал. 1, пр. 7 от НК.

          Двама от обвиняемите са привлечени и за престъпление по чл. 337, ал. 1, пр. 7,  вр. чл. 26, ал. 1, вр. чл. 20,  ал. 2 от НК, а именно за това, че на различни дати в съучастие и в условията на продължавано престъпление, без да имат право за това по закон и без разрешение, издадено от надлежен орган на властта, са продали огнестрелни оръжия – пистолети, и боеприпаси за огнестрелни оръжия – патрони.

          Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

          Предстои да бъде направено искане от СГП пред Софийски градски съд за  взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо обвиняемите.