Софийска градска прокуратура привлече петима обвиняеми за ръководене и участие в организирана престъпна група, свързана с държане и продажба на наркотици и ги задържа за срок до 72 часа

29 Юни 2023 г.

          На 26.06.2023 г., в гр. София, при реализирана под наблюдението на Софийска градска прокуратура (СГП) специализирана полицейска операция, служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) са иззели по първоначални данни около 1765,49 грама коноп и 4384,25 грама таблетки, представляващи амфетаминови производни.

          На 27.06.2023 г. Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми 5 лица и ги задържа за срок до 72 часа.

          Един от обвиняемите е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 1 НК, а именно за това, че е ръководел организирана престъпна група, създадена с користна цел – да извлича облаги от продажбата на наркотични вещества и с цел да върши престъпления по чл. 354а, ал. 1 и ал. 2 от НК.

          Останалите четирима обвиняеми са привлечени за участие в организираната престъпна група – престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК. Трима от тях са обвинени и за престъпление по чл. 354а, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, а именно за това, че в изпълнение на решение на организираната престъпна група са държали наркотични вещества с цел разпространението им, като за един от обвиняемите престъплението е продължавано по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК и включва и разпространение на наркотични вещества.

          Разследването по случая продължава от ГДБОП под ръководството и надзора на СГП.

          Предстои да бъде направено искане от СГП пред Софийски градски съд за  взимане на мярка за неотклонение задържане под стража спрямо петимата обвиняеми.