Ученици от три столични училища представиха симулиран съдебен процес под ръководството на магистрати от СГП

21 Юни 2023 г.

          Днес, 21.06.2023 г., под ръководството на магистрати от Софийска градска прокуратура (СГП), ученици от три столични училища взеха участие във финалното събитие в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана по споразумение на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Събитието се проведе в зала 15 „Тържествена“ в Съдебната палата в София.

          Ученици от 8,9 и 10 клас на 18 СУ „Уилям Гладстон“, 93 СУ „Александър Балан“ и 113 СУ „Сава Филаретов“ взеха участие в симулиран съдебен процес по наказателно дело за разпространение на наркотични вещества в училищен двор, придружено от вербална и физическа агресия, довели до причиняване на средна телесна повреда. Трима от младежите представляваха съдебния състав, двама – влязоха в ролята на прокурори, а други шестима участваха като обвиняеми и защита. В процеса част от децата влязоха в ролята и на вещи лица.

          Гости на събитието бяха членът на Прокурорската колегия на ВСС Стефан Петров, заместник административните ръководители на СГП Иво Илиев и Христо Кръстев.

          Финалната част на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ се проведе под ръководството на Капка Милева – координатор за СГП, заедно с колегите ѝ Катерина Александрова, Велислав Величков и Елена Василева-Сукалинска.

          В рамките на симулирания процес, учениците проявиха голяма активност при представянето на предоставените им роли, както и отлични познания в сферата на наказателния процес. На финала „делото“ завърши с осъдителни присъди за всички обвиняеми. Младежите изразиха благодарност към организаторите на Образователната програма и заявиха готовност да се включат в бъдещи проекти.

          Образователната програма на ВСС и МОН се провежда за девета поредна година, като цели повишаване на правната грамотност и култура сред подрастващите и формиране у тях на правно самосъзнание. СГП работи с над 1500 ученици през учебната 2022/2023 г. от осем столични училища.