Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за умишлено убийство, извършено в условията на опасен рецидив

16 Май 2023 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) повдигна обвинение пред Софийски градски съд (СГС) срещу Е. М. за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 12, вр. чл. 115, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК.

          Съгласно обвинителния акт на 27.07.2022 г. обвиняемият Е. М. заедно с още 2 лица се намирали в гр. София, на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Иван Гешов“ и консумирали алкохол. Тримата водели скитнически начин на живот. По някое време към тях се присъединил пострадалият О. А. Докато разговаряли, възникнал конфликт между Е. М. и О. А., двамата си разменили по няколко удара, като се блъскали взаимно. Конфликтът ескалирал и Е. М. извадил нож, с който нанесъл множество удари в областта на лицето, шията, гръдния кош и горните крайници на пострадалия. Нараняванията довели до редица усложнения, в следствие на които на 15.02.2023 г. настъпила смъртта на О. А., въпреки оказаната му спешна и висококвалифицирана медицинска помощ.

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/59564-sgp-privleche-obvinyaem-za-opit-za-ubiystvo-pri-opasen-retsidiv-i-go-zadarzha-za

        Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

        Деянието е извършено в условията на опасен рецидив – след като Е. М. е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода“ не по-малко от една година.

        Разследването по случая е проведено от 04 РУ - СДВР под ръководството и надзора на СГП.

        Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.