По искане на Софийска градска прокуратура съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо полицай, обвинен за наркотици

31 Март 2023 г.

          С определение от 30.03.2023 г. Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо служителя на МВР А. Д.

          Полицаят беше задържан при съвместна операция с участие на следовател и прокурор от СГП и служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и в автомобила му беше открита и иззета тревиста маса, разпределена в 5 пакета:

 

https://prb.bg/sgp/bg/news/63792-pri-savmestna-operatsiya-na-sofiyska-gradska-prokuratura-i-%E2%80%9Evatreshna-sigurnost%E2%80%9C

 

          В хода на разследването е извършена експертна справка, според която иззетата тревиста маса представлява коноп (марихуана) и е общо нето тегло 992,65 грама.   

          На 28.03.2023 г. А. Д. беше привлечен като обвиняем за това, че на същата дата в лек автомобил в гр. София, в района на 1-ви километър на път Е 871, държал с цел разпространение без надлежно разрешително високорисково наркотично вещество – коноп с общо нето тегло 992,65 грама – престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК.   

          Назначена е физикохимична експертиза, която трябва да установи вида и количеството на веществото и процентното съдържание на наркотично действащия активен компонент в него.

          Разследването по делото продължава и се извършва от следовател в СО-СГП под надзора и ръководството на прокурор в СГП.