Софийска градска прокуратура провежда разследване за организирана престъпна група

16 Март 2023 г.

          В Софийска градска прокуратура е постъпил секретен доклад от службите за сигурност, в който са изложени данни за организирана престъпност.

          На 14.09.2022 г. е образувано досъдебно производство с постановление на прокурор при СГП за ръководене и участие в организирана престъпна група, създадена с цел получаване на доходи от престъпна дейност, пране на пари и данъчни престъпления. Разследването е възложено на Следствения отдел при СГП. 

          В хода на наказателното производство са извършени действия по разследването, посредством които са събрани и проверени доказателства, които дават разумни основания да се смята, че са извършени престъпления. В тази връзка са привлечени две лица в качеството на обвиняеми.

          Лице с инициали Т. И. е привлечено за престъпление изнудване по чл. 213а от НК и държане с цел разпространение на наркотични вещества (кокаин), престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК. Постановена е мярка за неотклонение “Подписка”.  

          Лице с инициали Д. Г. е привлечено за престъпление държане с цел разпространение на наркотични вещества (кокаин) по чл. 354а, ал. 1 от НК. Към настоящия момент е постановена мярка за неотклонение “Задържане под стража” от СГС, като определението на съда е потвърдено от САС. Обвиняемият Д. Г. е осъждан за хулиганство, нанасяне на средна телесна повреда, участие в ОПГ и опит за измама.

          В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания, при които са открити и приобщени като веществени доказателства наркотични вещества и 21 000 евро. По досъдебното производство от жилището, обитавано от обв. Т. И. са иззети наркотични вещества и лист хартия с напечатан текст: “ВРЕДИТЕЛИ за уволнение”, на който са изписани имената и актуалните длъжности към днешна дата на съдии, прокурори и следователи от закритите структури на специализираното правосъдие. При извършено претърсване и изземване на жилище, обитавано от обв. Д. Г. са намерени и иззети наркотични вещества и два броя флашпамет със звукови файлове. От звуковите файлове се установява, че лица, които са обект на разследване, провеждат разговори с цел предприемане на мерки за затрудняване дейността на правоохранителните органи, назначавания и уволнения в системата на МВР.

          Предстои извършване на преценка от страна на наблюдаващия прокурор за отделяне на материали от настоящото производство в отделно дело с предмет организирана престъпна дейност по повод търговия с влияние – престъпление по чл. 321 от НК и по чл. 304б от НК.  

          По време на извършване на действия по разследването с участието на един от обвиняемите по настоящото производство са отправени заплахи за живота и здравето на магистрат. Магистратът си е направил самоотвод. Предприети са незабавни мерки за защита на магистрата по съответния ред от страна на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието.   

          Независимо от опитите за оказване на влияние и затрудняване на работата на правоохранителните органи във връзка с документиране и разкриване на престъпна дейност, СГП ще извърши всички действия за разкриване на обективната истина и предаване на съд на лицата, за които са събрани доказателства за извършени престъпления, така че да понесат наказателна отговорност за своите действия.

          Настоящата информация се предоставя след изрично разрешение по чл. 198 от НПК от наблюдаващия прокурор.

https://www.youtube.com/watch?v=I42nVqXFCpY