Софийска градска прокуратура събра веществени доказателства при изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия

23 Февруари 2023 г.

При изпълнение на Европейска заповед за разследване, издадена от Федерална Република Германия, във връзка с разследвани от немските власти данъчни престъпления, Софийска градска прокуратура (СГП) извърши действия, при които бяха иззети множество предмети и вещи, свързани с чуждестранното наказателно производство.

Европейската заповед за разследване беше призната с постановление на прокурор в СГП. Той допусна петима представители на Данъчна служба Мюнхен 4 – ФРГ, да присъстват по време на провеждането на претърсвания и изземвания и всички други необходими действия. По искане на СГП Софийски градски съд даде разрешение за претърсване и изземване на адреси и задържане и изземване на кореспонденция.

На 22.02.2023 г. от следователи от отдел „Следствен“ на СГП в присъствието на допуснатите служители на германските власти бяха извършени едновременно претърсвания на офис помещения на две търговски дружества, разположени на три в гр. София и един в гр. Русе.  При претърсванията бяха иззети документи и електронни доказателства. Документи и веществени доказателства бяха събрани и чрез доброволното им предаване. Повечето от събраните материали вече са предадени на германските власти, а останалите предстои да бъдат изпратени.

Всички действия по случая протекоха при изключително добра координация и взаимодействие между българските и германските власти.