Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бивш изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции за престъпление по служба

24 Януари 2023 г.

През м. февруари 2022 г. във Върховна касационна прокуратура е постъпил сигнал от народен представител от „Движение за права и свободи“, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респ. подзаконови актове по прилагането им. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.  

 

С постановление от 7.02.2022 г. на прокурор при СП е образувано досъдебно производство, което след промени със ЗИДЗСВ, ДВ,бр.32 от 26.04.2022 г. е прието по компетентност от СГП. След събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК, на 20.01.2023 г. следовател в НСлС след доклад при наблюдаващ прокурор в СГП е привлякъл  Ст.Я. като обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага, и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ.

 

Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства, и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения.