С предложение на главния прокурор на Република България на основание чл. 457 от НПК е направено искане пред Софийски градски съд (СГС) да се приведе в съответствие с българското право присъда, постановена от Висшия съд - Пирот, Република Сърбия, в сила от 06.04.2021 г., с която българският гражданин З.Г. е осъден на 10 години „лишаване от свобода“, за това, че на 29.01.2020 г. на ГКПП „Градина“ близо до Димитровград неупълномощено е пренасял вещества, провъзгласени за упойваща дрога, с цел продажба – хероин с общо нето тегло 28 599,98 грама, скрити в специални тайници на автомобила, с който пътувал. Извършеното е престъпление по чл. 246, ал. 1 от НК на Република Сърбия.

          По писмена молба на защитата на З.Г. и в изпълнение на нарочно решение от 02.11.2021 г. на Висшия съд - Пирот, в сила от 13.11.2021 г., сръбските власти са инициирали процедура за трансфер на осъденото лице в Република България. Постигнато е съгласие между компетентните органи на двете държави, а именно – главния прокурор на Република България и Министерството на правосъдието на Република Сърбия, за приемане на З.Г. у нас – за продължаване на изпълнение на наказанието. На 29.09.2022 г. осъденият български гражданин е бил приет от упълномощени длъжностни лица от Министерство на правосъдието, доведен в Република България и приведен в Затвора – София.

          За да се осигури продължаване на изпълнението на наложеното от чуждестранния съд наказание, е било необходимо постановената и влязла в сила присъда на сръбския съд да се приведе в съответствие с българското право, като от СГС бъдат решени въпросите във връзка с нейното изпълнение и в тази връзка главният прокурор на Република България е отправил предложение до СГС.

          В съдебно заседание пред СГС Софийска градска прокуратура (СГП) е предложила да се възприеме квалификацията на престъплението „контрабанда“ по българския НК и да се определи за изтърпяване наказание 10 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим.

          На 28.10.2022 г. СГС определи, че приема за изпълнение присъдата на Висшия съд - Пирот, квалифицира деянието като престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК на Република България – пренасяне през границата на страната без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества (контрабанда), определя първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието и приспада времето, през което българският гражданин е бил задържан и изтърпявал наказание в Република Сърбия от 29.01.2020 г. до предаването му на Република България на 29.09.2022 г., както и задържането му в Република България от посочената дата до влизане в сила на определението на СГС.

          Определението на СГС е влязло в сила на 15.11.2022 г.

          В рамките на своите правомощия СГП незабавно предприе действия във връзка с продължаване изпълнението на наказанието „лишаване от свобода“.