По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К. Д., обвинен за убийството на столичния „Женски пазар“.:

          https://prb.bg/sgp/bg/news/61222-pod-nadzora-na-sgp-zapochna-razsledvane-za-umishleno-ubiystvo-na-stolichniya-%E2%80%9Ezh

          Досъдебното производство е започнато на 11.11.2022 г. на основание чл. 212, ал. 2 от НПК и се води от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          На 12.11.2022 г. К. Д. беше привлечен като обвиняем за това, че на 11.11.2022 г., в гр. София, бул. „Стефан Стамболов“, умишлено е умъртвил И. А. , като деянието е извършено със средства, опасни за живота на мнозина – огнестрелно оръжие – престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, вр. чл. 115 от НК.

           С постановление на наблюдаващ прокурор обвиняемият е задържан под стража за срок до 72 часа.

          Съдът сподели доводите на прокурора, че в ранния етап от разследването са събрани достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество. Съдът прие, че е налице и реална опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, поради което определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение.  

          Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

          Разследването по случая продължава.