По обвинителен акт за организирана престъпна група е постановена осъдителна присъда срещу единадесет лица

26 Октомври 2022 г.

          По внесен обвинителен акт срещу подсъдимите М. А., В. Я., В. А., И. И., Х. Х., Н. С., Д. Г., Ж. Б., А. М., П. К. и Е. М. Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда за престъпление по чл. 321 от НК, както и за други престъпни деяния.

          Подсъдимите М. А. и В. Я. са признати за виновни в това, че в периода от неустановена дата от началото на 2006 г. до 31.07.2013 г. съвместно са ръководели на територията на Република България организирана престъпна група от единадесет лица, с цел да вършат съгласувано в страната убийства, квалифицирани кражби и грабежи, като групата е въоръжена с дълго автоматично оръжие и е създадена с користна цел, което е престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 1 и пр. 2, т. 1 във вр. с ал. 1, пр. 2 от НК. За това престъпление на М. А. е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години, а на В. Я. – „лишаване от свобода“ за срок от 7 години, които да изтърпят при първоначален строг режим.  

          Подсъдимият М. А е признат за виновен и за това, че от неустановена дата до 16.01.2011 г. в гр. София е държал оръжия – 2 бр. автомати от незавършен производствен цикъл конструкция „Калашников“ и боеприпаси за огнестрелно оръжие в голямо количество – 60 бр. патрони, предназначени за стрелба с „АК-47“ и неговите модификации; 65 бр. патрони, предназначени за стрелба с пистолети кал. 9 мм и картечни пистолети кал. 9 мм; 46 бр. патрони кал. 9 мм, предназначени за стрелба с пистолети „Макаров“ и „Стечкин“ и др.; 42 бр. патрони кал. 9 мм, предназначени за стрелба с пистолети кал. 9 мм, без да има за това надлежно разрешение съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия – престъпление по чл. 339, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК. За това престъпление на подсъдимия М. А. е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години при първоначален строг режим на изтърпяване. 

          На основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК между настоящата и предходна присъда е определено едно общо най-тежко наказание, което подсъдимият М. А. следва да изтърпи, а именно – „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим.  

          На основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК подсъдимият В. Я. следва да изтърпи общо най-тежко наказание, а именно – „лишаване от свобода“ за срок от 17 години при първоначален строг режим. Към това наказание е присъединено и наказание „глоба“ в размер на 5000 лв.  

          Подсъдимите В. А., И. И., Х. Х., Н. С., Д. Г., Ж. Б., А. М. и П. К. са признати за виновни, че са участвали в ръководената от М. А. и В. Я организирана престъпна група, поради което са осъдени за извършено престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 1 и пр. 2, т. 2 във вр. с ал. 2 от НК.

          За това престъпление на участниците в групата са наложени следните наказания:

  • на В. А. и на И. И. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което да изтърпят при първоначален строг режим. На основание чл. 68, ал. 1 от НК подсъдимият И. И. следва да изтърпи отделно при първоначален строг режим и наложеното с друга присъда наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години;
  • на Х. Х., на Н. С. и на А. М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от 5 години;
  • на Д. Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години, което да изтърпи при първоначален строг режим. Подсъдимият Д. Г. следва да изтърпи общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 години при първоначален строг режим, наложено му на основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК;
  • на Ж. Б. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което да изтърпи при първоначален общ режим;
  • на П. К. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години, което да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Подсъдимият П. К. следва да изтърпи общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при първоначален строг режим, наложено му на основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК.

          Подсъдимият Е. М. е признат за виновен за въоръжен грабеж в особено големи размери, извършен по поръчение на организираната престъпна група, ръководена от подсъдимите М. А. и В. Я., като на 05.04.2012 г. в гр. София, Е. М. в съучастие като съизвършител с неустановено лице отнел сумата от 215 000 лв. от владението на главния касиер в банков клон с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това заплашване, насочвайки оръжие към касиера. За това престъпление по чл. 199, ал. 2, т. 3 във вр. с ал. 1, т. 5 във вр. с чл. 198, ал. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК на подсъдимия Е. М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при първоначален строг режим. Подсъдимият следва да изтърпи едно общо най-тежко наказание „лишаване от свобода“ за срок от 17 години и 6 месеца при първоначален строг режим, наложено му на основание чл. 25 във вр. с чл. 23, ал. 1 от НК.        

          Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране пред Софийски апелативен съд.