Четирима са привлечени като обвиняеми и са задържани за срок до 72 часа след специализирана операция на ГДГП, ГДБОП и ДАНС, проведена под надзора и ръководството на СГП

20 Октомври 2022 г.

          Днес, 20.10.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност М. С., Г. А., С. С. и Н. Р. за престъпление по чл. 321, ал. 3, пр. 2 и пр. 3, алт. 7, т. 2 във вр. с ал. 2 от НК. Според наблюдаващия прокурор събраните в хода на разследването доказателства са достатъчни, за да се направи обоснован извод, че за времето от 31.05.2021 г. до 20.10.2022 г. четиримата обвиняеми са участвали в организирана престъпна група, съставена от четири лица с цел да върши съгласувано в страната престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години – престъпления по чл. 280 и чл. 281 от НК. Групата е създадена с користна цел – да извлича облаги от превеждането на отделни лица или групи от хора, които не са български граждани, през границата на страната, без разрешение на надлежните органи на властта, както и от противозаконното подпомагане на чужденци да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона.

          И четиримата обвиняеми са осъждани. М. С. и Г. А. са български граждани, а С. С. и Н. Р. – граждани на Ирак.

          Наблюдаващият прокурор постанови обвиняемите да бъдат задържани за срок до 72 часа.

          Привличането на обвиняемите е извършено след проведена сутринта на 20.10.2022 г. специализирана полицейска операция по линия на противодействие на незаконната миграция, съвместно между Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) под ръководството и надзора на СГП.

          В хода на операцията на територията на град София, област София и област Монтана са извършени 13 претърсвания и изземвания с предварително разрешение от съд и 4 претърсвания и изземвания в условията на неотложност. Иззети са множество веществени доказателства – мобилни телефони, сим-карти, документи, включително такива, за които присъстващ при претърсванията експерт е счел, че са неистински, преносими компютри и др.

          За 24 часа по реда на Закона за МВР са задържани 10 лица, от които СГП привлече като обвиняеми М. С., Г. А., С. С. и Н. Р.     

          Предстои СГП да внесе искания в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          Разследването по случая продължава под ръководството и надзора на СГП.