Прессъобщение на Софийска градска прокуратура

5 Октомври 2022 г.

          Във връзка с направено на 04.10.2022 г. изявление на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, относно действия на магистрати при Софийска градска прокуратура (СГП), изразяваме следното становище:

          Изказванията на министъра не отговарят на истината и фактите по делото и не кореспондират с предвидените изисквания в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

          Съгласно закона, регламентиращ действията на служителите на МВР, а именно чл. 72 от ЗМВР, единствено и само органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са извършили престъпление. Тези задължения са извън правомощията на прокуратурата.

          Чл. 64 ал. 2 от НПК регламентира действията на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане само и единствено до 72 часа на обвиняемо лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да прецени дали да вземе мярка за неотклонение „задържане под стража”.

          Към привличане на дадено лице в качеството на обвиняем, съгласно чл. 219 от НПК, се пристъпва след като се съберат достатъчно доказателства за съпричастността му към извършване на престъпление от общ характер. В случая такива не са били налице, тъй като образуваното досъдебно производство е в самото си начало.

          На 04.10.2022 г. Софийска градска прокуратура даде подробности по случая: https://prb.bg/bg/news/60486-na-29.09.2022-g.-sgp-obrazuva-dosadebno-proizvodstvo-po-danni-za-prestaplenie-po

          Продължава извършването на действия по разследването.