Софийска градска прокуратура измени обвинението на Д. Л. и го привлече за умишлено причиняване на смърт и телесна повреда при пътнотранспортно произшествие

30 Септември 2022 г.

          Днес, 30.09.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) измени обвинението на Д. Л., привлечен към наказателна отговорност за пътнотранспортното произшествие от 25.09.2022 г. на Околовръстен път, от обвинение за непредпазливо в такова за умишлено престъпление.

          Съобразно събраните в началния етап от разследването доказателства Д. Л. беше привлечен в качеството на обвиняем за това, че при пътнотранспортно произшествие на 25.09.2022 г. около 04,05 ч. на Околовръстен път по непредпазливост е причинил смъртта на 64-годишения Л. П. и телесни повреди на 62-годишната Б. Л. и 46-годишния П. П. – престъпление по чл. 343, ал. 3,  б. „б”,  вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал лекия автомобил след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Към момента е установено, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били пострадалите, обвиняемият не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

          С постановление по чл. 219, ал. 1 от НПК обвинението е изменено и Д. Л. е привлечен за това, че нарушавайки правилата за движение по пътищата относно режима на скоростта и пренебрегвайки забраната да управлява моторно превозно средство след употреба на алкохол и наркотични вещества, е реализирал пътнотранспортно произшествие и умишлено е причинил смъртта на Л. П. и средна телесна повреда на Б. Л. Установено е, че телесната повреда на П. П. е лека такава. Според обвинението случаят е особено тежък и поради това деянието е квалифицирано като престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в“ от НК.

          Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета от Софийски градски съд по искане на СГП:

https://prb.bg/bg/news/60315-sgp-zadarzha-za-srok-do-72-chasa-obvinyaemiya-za-patnotransportno-proizshestvie%2C

https://prb.bg/sgp/bg/news/60361-sofiyski-gradski-sad-vze-myarka-za-neotklonenie-%E2%80%9Ezadarzhane-pod-strazha%E2%80%9C-spryamo

          Разследването по случая продължава.