Софийска градска прокуратура предяви обвинение за причинена смърт по непредпазливост при управление на мотоциклет

29 Септември 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) привлече 26-годишен обвиняем за престъпление по чл. 343, ал. 1, б „в“, вр. чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          Пътнотранспортното произшествие е настъпило на 05.09.2022 г. около 23:50 ч. на пътна отсечка на Северната скоростна тангента. Събраните до момента доказателства сочат, че обвиняемият Р. Н. се движел с мотоциклет по пътната отсечка с посока от ж.к. „Левски“ към кв. „Чепинци“. Тъй нарушил правилата относно режима на скоростта за движение по пътищата, уредени в чл. 20, ал. 2 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП) и реализирал пътнотранспортно произшествие с намиращия се на платното за движение пешеходец Р. С., на 25 години, с което по непредпазливост причинил смъртта му.

          Съгласно чл. 20, ал. 2 от ЗДвП, „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“

          Водачът на мотоциклета Р. Н. е тестван за алкохол и наркотични вещества, като пробите му са отрицателни.

          По отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 5 000 лева, която е внесена.

          Наблюдаващия прокурор в СГП наложи на обвиняемия и мярка за процесуална принуда по чл. 68, ал. 1 от НПК – „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

          Разследването се провежда в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          Работата по случая продължава.