СГП осъществява ръководство и надзор върху разследването за евентуално извършено компютърно престъпление спрямо информационната система на „Български пощи“ ЕАД

13 Септември 2022 г.

           Софийска градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство за това, че през месец април 2022 г. в гр. София неправомерно е спрян достъпа до компютърни данни в информационна система на „Български пощи“ ЕАД, която е част от критичната инфраструктура, като деянието е извършено с цел имотна облага и от него са настъпили тежки последици – престъпление по чл. 319б, ал. 5, т. 2 във вр. с ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК.

          Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 31.05.2022 г. след проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт:  https://prb.bg/sgp/bg/news/58316-sofiyska-gradska-prokuratura-izvarshva-proverka-na-deynostta-na-balgarski-poshti

           След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено компютърно престъпление.

          Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава.