Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за злоупотреба със средства, предоставени на Република България от Европейския съюз

8 Септември 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу обвиняемата С. П. за две престъпление по чл. 248а, ал. 3, пр. 2 във вр. с ал. 2, пр. 1 от НК.

          Разследването е проведено от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) под ръководството и надзора на СГП. Досъдебното производство е образувано през 2019 г. след като в СГП са получени материали от проверка, извършена от ГДНП.

          Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че през 2013 г. обвиняемата била управител на едноличен търговец и искала да получи финансово подпомагане по Марка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от „Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г.“ Проектът бил с наименование „Изграждане на къща за гости във в. з. Рибарица, община Етрополе“, с обща стойност на проекта – 366 307.85 лв.  Редът и условията за финансиране по мярка 311 били уредени в Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г.  

          На 13.05.2013 г. обвиняемата кандидатствала пред Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) със Заявление за подпомагане по Мярка 311. Заявлението и всички необходими документи тя представила в ОД София-област на ДФЗ и били приети от двама експерти в отдел „Прилагане на мерки и схеми за подпомагане“. За да отговори на действащите нормативни изисквания за финансово подпомагане, обвиняемата представила неверни сведения – че в качеството си на едноличен търговец е изпратила запитване за оферта, че е получила оферта и че е сключила договор за възлагане на строителство, като в действително не е изпращала оферта, не е получавала оферта и не е сключвала договор за възлагане на строителство. Целта на предоставянето на тези неверни данни била едноличният търговец да получи средства, предоставени от Европейския съюз на българската държава – от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), в размер на 174 639.49 лева.

          Представеният от обвиняемата проект бил одобрен и на 07.10.2014 г. между представлявания от нея едноличен търговец и ДФЗ бил сключен договор за отпускане на финансова помощ по Мярка 311.

          На 30.10.2014 г. обвиняемата отново предоставила неверни сведения пред ДФЗ – че дружество, с което обвиняемата твърди, че има сключен договор за СМР, не е в състояние да изпълни задълженията си по този договор за СМР за обект „Къща за гости“ във вилна зона „Рибарица“. В уверение на това обвиняемата представила две писма и молба за прекратяване на посочения договор, като в действително договор за възлагане на строителство не е бил сключван и подобни писма не са били изпращани. Целта отново била едноличният търговец да получи средства, предоставени от Европейския съюз на българската държава – от ЕЗФРСР, в размер на 174 639.49 лв.   

          Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СГС.