Подсъдим е признат за виновен и осъден за причиняване на смърт по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие

25 Август 2022 г.

          Софийски градски съд (СГС) постанови осъдителна присъда по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) срещу подсъдимия А. А. за престъпление по чл. 343, ал. 1 ,б. „в“ във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 НК и му наложи наказание 1 година „лишаване от свобода“ при първоначален „общ“ режим и 2 години „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“.

          По жалба на подсъдимия присъдата е проверена от Апелативен съд – София и е изцяло потвърдена.

          Съдът е приел за доказано, че на 18.04.2016 г. около 10:10 часа подсъдимият А. А. управлявал лек автомобил по столичния бул. „България“. В същото време 80-годишната пешеходка И. Х. пресичала бул. „България“ с посока на движение отдясно наляво спрямо посоката на движение на автомобила на подсъдимия. Тя предприела пресичането на необозначено за пешеходно преминаване място, насочвайки се към „проход“ в оградното съоръжение (мантинела). Когато я забелязал, подсъдимият се опитал да намали, но тъй като управлявал автомобила с несъобразена с конкретните пътни условия скорост, не могъл да спре своевременно и ударил с автомобила си пешеходката. В резултат на удара на пострадалата били причинени травматични увреждания, довели до смъртта ѝ.  

          Съдът е приел, че с поведението си подсъдимият е нарушил правилата за движение по пътищата, установени в чл. 20, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП), а именно: „Водачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразят с …, характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат пред всяко предвидимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението.“

          При определяне на наказанието съдът е отчел, че основна причина (наред с поведението на подсъдимия) за настъпването на пътнотранспортното произшествие е поведението на пострадалата пешеходка. То обаче не отнема вината на водача на моторното превозно средство. Когато пешеходец се движи на пътното платно в нарушение на правила, разписани в ЗДвП и ППЗДвП, той винаги съставлява опасност за движението, поради което водачът на пътно превозно средство е длъжен незабавно да предприеме мерки за намаляване на скоростта или за спиране. Поведението на пострадалата пешеходка е преценено от съда като изключително смекчаващо отговорността на подсъдимия обстоятелство и поради това наказанието му е определено по правилата на чл. 55, ал. 1, т. 1 от НК – под установения в закона минимум.

          Присъдата на СГС е влязла в сила. В рамките на компетентността си СГП предприе незабавни действия по привеждане в изпълнение на наложеното наказание „лишаване от свобода“.