Софийски градски съд взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняема за пренасяне на наркотици

27 Юли 2022 г.

          В съдебно заседание на 26.07.2022 г. Софийски градски съд (СГС) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) и взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на М. Б. – гражданка на Република България, обвинена за контрабанда на високорисково наркотично вещество - хероин.

          М. Б. е привлечена като обвиняема за това, че на 23.07.2022 г. при проверка от митнически служители от отдел „Борба с наркотрафика“ в ТД Митница София, в багажа ѝ са намерени над 3 кг хероин на Летище София – престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

          Пътничката е пътувала от Кигали, Руанда до София с полет през Доха, Катар. Наркотичното вещество е било укрито в тайник в стените на куфар. При анализ със спектрометър е установено, че веществото е хероин, като точното му тегло е 3 163 гр.

          Съдът прие доводите на прокурора, че има обосновано предположение обвиняемата да е извършила престъплението, както и реална опасност да се укрие, ако ѝ бъде определена мярка за неотклонение по-лека от задържане под стража. С тези мотиви съдът с определение взе спрямо обвиняемата най-тежката мярка за неотклонение.

          Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София.