По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура съдът призна за виновен подсъдим за избягване плащане на данъчни задължения в особено големи размери

15 Юли 2022 г.

          Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия И. Г. в извършването на престъпление по чл. 255, ал. 3, вр. ал. 1, т. 2, т. 6 и т. 7, вр. чл. 26, ал. 1 от НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години, единадесет месеца и двадесет и девет дни, чието изпълнение на основание чл. 66 от НК отложи с изпитателен срок от три години.              

          Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 10.02.2020 г.

          С него на И. Г. е повдигнато обвинение за това, че за периода от 01.07.2013 г., до 30.09.2013 г., в гр. София, при условията на продължавано престъпление с три отделни деяния, в качеството му на собственик и управител на търговско дружество е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения по ЗДДС в особено големи размери, в общ размер на 295 986, 67 лв., приспаднал е неследващ се данъчен кредит и е използвал документи с невярно съдържание при упражняване на стопанската дейност и воденето на счетоводството на дружеството, като е потвърдил неистина в издадени по електронен път пред органите на ТД на НАП София справки-декларации по ЗДДС и приложените към тях отчетни регистри – дневници за покупки, и по този начин е намалил дължимия ДДС по извършени продажби и с това е избегнал плащането на ДДС и е приспаднал неследващ се данъчен кредит.

          Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.