ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

9 Юли 2022 г.

          Днес 09.07.2022 г., Софийска градска прокуратура предяви ново постановление за привличане в качеството на обвиняем на Г.С., който евентуално е причинил тежкото ПТП на 05.07.22 в гр. София на бул. „Черни връх“. Това съобщиха на брифинг в Съдебната палата заместник-градските прокурори Христо Кръстев и Иво Илиев.

          Г.С. е привлечен в качеството му на обвиняем за три престъпления: причиняване на ПТП, което е особено тежък случай, тъй като е довело до смъртта на две млади жени и множество нарушения на Закона за движение по пътищата (ЗДвП), за което се предвижда лишаване от свобода от 5 до 20  години; управление на МПС на 10.06.2022 г. след употреба на наркотични вещества- амфетамин и метаамфетамин, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 3 години и за използване на неистински официален документ на 10.06.2022 г. – свидетелство за управление на моторно превозно средство, на което е придадено вид, че е издадено от компетентните власти на Конфедерация Швейцария, за което се предвиждат до 8 години лишаване от свобода.

          Припомняме, че още преди две години главният прокурор внесе експертни предложения за увеличаване на наказанията при причиняване на смърт, средна или тежка телесна повреда при управление на МПС след употребата на алкохол и наркотици и отнемане на МПС-то, когато е собственост на дееца в полза на държавата. Тези предложения не бяха разгледани от Народното събрание.

          По отношение на инцидента от 05.07.2022 г., на Г.С. е взета кръвна проба с оглед установяване употреба на алкохол и/или наркотични вещества и се чакат резултатите от експертизата.

          При анализ на доказателствата по делото наблюдаващите прокурори са стигнали до извода, че има данни за евентуално извършени нарушения на служебните задължения от страна на полицейски служители относно връчването на наказателни постановления на обвиняемия Г.С. за нарушения на ЗДвП. Във връзка с това са отделени материали и е възложена проверка, която да установи дали полицейски служители са прикривали обвиняемия във връзка с предходно извършени престъпления, дали са му предоставяли информация за предстоящи акции на МВР и прокуратурата във връзка с разпространение на наркотични вещества и дали след настъпване на ПТП са му помогнали да се укрие от правосъдието.

          Относно информация, разпространена по медиите, че прокурор от Софийска районна прокуратура незаконосъобразно е отказал образуване на досъдебно производство относно управлението на МПС от Г.С. в едногодишен срок от наказването му по административен ред – следва да се отбележи, че органите на МВР (Пътна полиция) не са изпълнили задължението си да връчат лично срещу подпис на нарушителя наказателното постановление и в настоящия случай не може да се търси наказателна отговорност, съобщи прокурор Илиев. Той добави, че възниква въпросът защо Пътна полиция не е предприела необходимите мерки по личното връчване на наказателното постановление на нарушителя, при положение, че многократно го е спирала и е била запозната с мотивите на Софийска районна прокуратура.

          Прокурор Кръстев заяви, че предмет на проверката относно евентуално нарушение на служебните задължения на полицейските служители ще бъдат и обстоятелствата защо органите на МВР не са задържали на 10.06.2022 г. Г.С. по ЗМВР при положение, че са били наясно, че същият е криминално проявен и че евентуално има данни да е извършил престъпление.

          Софийска градска прокуратура внесе искане в Софийски градски съд за постановяване на най-тежката мярка за неотклонение спрямо Г.С. - „задържане под стража“.