Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за причинена смърт по непредпазливост при управление на МПС

22 Юни 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за причинена смърт по непредпазливост – престъпление по чл. 343, ал. 1, буква „в“, вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК.

          Според събраните по делото доказателства на 01.03.2021 г., около 12:20 ч., в гр. София, на кръстовището на ул. „Пиротска“ и бул. „Константин Величков“, обвиняемият П. Г., при управление на автобус и извършване на маневра „завиване наляво“, в посока към бул. „Сливница“, нарушил правилата за движение, а именно:

          - Чл. 20, ал. 2, изр. 2 от ЗДвП: „Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движението“

като е реализирал пътно-транспортно произшествие с пресичащата пътното платно на бул. „Константин Величков“ от ляво на дясно пешеходка и по непредпазливост причинил смъртта ѝ. При пътно-транспортното произшествие пешеходката получила счупване на лъчевата кост на лявата предмишница и тежка черепно-мозъчна травма. Впоследствие развила  възпалителни изменения в белите дробове и остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, вследствие на което починала.

          Фактическата обстановка според СГП се доказва от показания на свидетели, установеното при извършения оглед на местопроизшествието, заключенията на извършените експертизи, множество справки и други доказателства.

          Разследването е извършено от С“РТП“-ОР-СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание.