3 Юни 2022 г.

СГП привлече 2 лица като обвиняеми след специализирана операция на ГДБОП по линия на трафик на културни ценности

Сподели

          Днес, 03.06.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност  Б. Д. и П. С. за престъпление по чл. 278а, ал. 1, пр. 1 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и определи на всеки от тях мярка за неотклонение „парична гаранция“.

          Досъдебното производство е започнато на 02.06.2022 г. от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР (ГДБОП) със съставянето на протокола за първо действие по разследването и се води под ръководството и надзора на СГП.   

          Двамата обвиняеми са били задържани при специализирана полицейска операция на ГДБОП в момент на продажба на монети в гр. София. Чрез експертна справка е установено, че монетите са римски и византийски с висока научна и художествена стойност. В условията на неотложност са извършени 12 бр. обиски и претърсвания на територията на Стара Загора, Пловдив, Харманли, Симеоновград и София. Намерени са още вещи и предмети с външни белези на културно-исторически ценности, които предстои да бъдат изследвани, както и металотърсачи и други предмети.

          След преценка на материалите, събрани в началния етап на разследването, наблюдаващият прокурор е счел, че има достатъчно доказателства за привличане на Б. Д. и П. С. като обвиняеми. На този етап има обосновано предположение за това, че двамата в съучастие са предлагали за отчуждаване културни ценности, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния установен в закона ред.

          Разследването по случая продължава.