Под специален надзор на СГП е разследването по делото на СРП за измама с кремация

25 Май 2022 г.

          Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура (СРП) се провежда разследване, по което е привлечен като обвиняем Г. Е. за престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК. Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа и предстои внасяне на искане в Софийски районен съд (СРС) за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          Разследването се провежда от СДВР.

          Според наблюдаващия прокурор са събрани достатъчно доказателства, от които може да се изведе обосновано предположение, че обвиняемият е получил сумата от 1000 лева, за да извърши трупоизгаряне на тленни останки на починало лице. Вместо това тленните останки са били заровени в близост до гробищен парк на с. Клисура, район Банкя.

          По предложение на наблюдаващия прокурор в СРП делото е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София, предвид неговата фактическа и правна сложност и Софийска градска прокуратура (СГП) е определена за надзорна прокуратура. Като такава СГП ще следи за законосъобразното и срочно провеждане на разследването, ще бъде уведомявана за всички действия и ще предоставя методическа помощ на наблюдаващия прокурор в СРП.

Видео