11 Май 2022 г.

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт в съда за опит за внасяне на наркотици в Затвора

Сподели

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) за това, че без надлежно разрешително, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите (ЗКНВП), обвиняемият Й. А. е направил опит да разпространи наркотично вещество – хероин, като деянието не е довършено, поради независещи от дееца причини - престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 5, алт. 1, вр. чл. 18, ал. 1, пр. 1 от НК.

          Според събраните по делото доказателства на 08.12.2019 г., около 12:30 ч. в гр. София, бул. “Ген. Н. Столетов“, в помещение за приемане и проверка на багаж за лишените от свобода в Затвора, обвиняемият Й. А. представил багаж, предназначен за лишения от свобода К. Я. Донесеното от обвиняемия съдържало хранителни продукти, дрехи и чифт маратонки. В една от маратонките било скрито високорисково наркотично вещество хероин, с нето тегло 8,11 гр., на стойност 729,90 лв., опаковано в черен полиетилен, залепен от долната страна на стелката на едната от маратонките.

          Обвиняемият Й. А. нямал роднинска връзка с лишения от свобода К. Я., като съжителствал на семейни начала с майката на К. Я. Тя подготвила багажа за сина си, но без да поставя в торбите маратонки.

          Дежурните надзиратели в затвора, пристъпвайки към проверка, открили скрития в маратонката хероин, уведомили дежурния главен надзирател при Затвора, гр. София и запазили местопроизшествието.

          В помещението за приемане и проверка на багаж за лишените от свобода бил извършен оглед на местопроизшествие от органите на 02 РУ-СДВР, при което наркотичното вещество било иззето.

          Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СГС.