9 Май 2022 г.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на бразилски гражданин за контрабанда на над 2 кг. кокаин

Сподели

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу 45-годишния бразилски гражданин А. К.

          На обвиняемия е повдигнато обвинение за това, че на 07.02.2022 г. в гр. София, на терминал – 2, летище София, без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната 2 103 гр. кокаин на обща стойност  557 295.00 лв. – престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК.

          Деянието било установено при извършена митническа проверка. Наркотикът бил открит в чекиран платнен черен куфар на името на обвиняемия и бил опакован в два броя черни пликове, прикрепени за куфара под подплатата му. А. К. пътувал от гр. Сао Пауло – Република Бразилия, с транзит през гр. Доха – емирство Катар, до гр. София с полет на Катарските авиолинии.

          Разследването по делото е водено от разследващ митнически инспектор към ТД „Митница-София“ под ръководството и надзора на СГП.

          В хода на досъдебното производство са извършени оглед на местопроизшествие, иззети са веществени доказателства и са изготвени веществени доказателствени средства, разпитани са свидетели, назначени и изготвени са физикохимична и други експертизи, извършени са и други действия по събиране и проверка на доказателства.

          Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СГС.