Съдът призна подсъдим за виновен в извършването на компютърно престъпление и изпиране на пари по обвинителен акт на Софийска градска прокуратура

29 Април 2022 г.

          Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия К. П. М. в извършването на две престъпления – компютърно престъпление и изпиране на пари, за които му наложи наказание общо 3 години „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим, както и „глоба“ в размер на 10 000 лв.

          Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 23.11.2020 г., след приключено в 01 РУ-СДВР разследване.

          От доказателствата по делото е било установено, че подсъдимият работел на длъжност „куриер служба офиси“ към фирма, която извършвала по възлагане предлаганите от друга куриерска фирма пощенски услуги.

          К. П. М. бил титуляр на общо 6 разплащателни и депозитни сметки в различни банки. Притежавал и регистрация за услугата „интернет банкиране“, позволяваща достъп до сметки и извършването на банкови операции от устройства с интернет връзка.

          Подсъдимият видял и запомнил потребителското име и парола, ползвани от друго физическо лице и даващи възможност за достъп до информационната система на куриерската фирма и решил да ги ползва, за да нареди парични преводи от сметка на тази фирма в своя полза.

          С присъдата на СГС подсъдимият е признат за виновен за това, че за времето от 04.02.2019 г. до 29.03.2019 г., в гр. София, от четири различни IP адреси, посредством устройство даващо възможност за достъп, свързване и използване на интернет, при условията на продължавано престъпление – с 22 деяния, неправомерно добавил компютърни данни – потребителско име и парола на Н. С., в информационната система на куриерска фирма за отчет на парични преводи, като създал в същата информационна система фиктивни услуги „пощенски паричен превод“ за парични суми на обща стойност 70 788 лв., с начин на плащане по банкова сметка и с получател – негова лична или на К. А. М., вследствие на което сумата в общ размер на 70 788 лв. била наредена от банкова сметка на куриерската фирма по сметки на К. П. М. и К. А. М., като случаят не е маловажен. Деянието е извършено с цел имотна облага и с него са причинени значителни вреди на куриерската фирма в размер на 54 988 лв., поради което подсъдимият е признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 319б, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. За това престъпление на К. П. М. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години и глоба в размер на 3 000 лв.

          К. П. М. е признат за виновен и за изпиране на пари по чл. 253, ал. 3, т. 2, вр. ал. 1 от НК, тъй като в периода от 04.02.2019 г. до 02.04.2019 г. в гр. София, гр. Амстердам, гр. Айндховен и в гр. Хорн (последните три в Нидерландия) извършил 108 финансови операции с имущество – пари на обща стойност 38 660 лв., за което имущество е знаел, че е придобито чрез престъпление по чл. 319б, ал. 3, вр. ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. За престъплението „изпиране на пари“ му е наложено наказание три години „лишаване от свобода“ и глоба в размер на 10 000 лв.

          На основание чл. 23, ал. 1 и ал. 3 от НК е определено общо наказание на К. П. М., измежду така наложените му наказания, а именно „лишаване от свобода“ за срок от три години при първоначален „строг режим“ на изтърпяване, към което е присъединено наказанието „глоба“ в размер на 10 000 лв.

          К. П. М. е на 31 години, със средно образование, осъждан.

          Присъдата на СГС е обжалвана от подсъдимия, като по жалбата предстои да се произнесе Апелативен съд-София.