Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за грабеж

20 Април 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу  В. Г., за това, че в условията на опасен рецидив е отнел чужди движими вещи – парична сума, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила – престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4, вр. чл. 198, ал. 1 пр. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „А“ от НК.

          Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че на 23.03.2021 г. около 19:30 ч. в гр. София, ж.к. „Дружба“, обвиняемият влязъл в магазин за алкохол и цигари. Застанал на щанда и напръскал с лютив спрей лицето на П. С., която работела в магазина. Пресегнал се съм касата,  отворил я и взел, намиращите се там пари – сумата от 815 лв.

          Подаден бил сигнал на телефон 112 и на място дошли служители на 08 РУ-СДВР.

          В хода на разследването бил извършен оглед на местопроизшествие, разпитани били свидетели, било извършено разпознаване, както и видео-техническа експертиза, били извършени и други действия, относими към делото.

          В. Г. е на 41 години, със средно образование, безработен (води скитнически начин на живот), осъждан.

          Деянието е извършено от обвиняемия в условията на опасен рецидив, като същият е извършил престъплението, след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година, изпълнението на което не е било отложено по чл. 66 от НК.

          Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от Софийски градски съд.