18 Април 2022 г.

Двама обвиняеми по делото за убийство на бивш полицай са с мярка за неотклонение „задържане под стража“

Сподели

          По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо К. И., обвинен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и спрямо Б. Т., обвинен в извършването на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 9 във вр. с чл. 115 във вр. с чл. 20, ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК.

          Досъдебното производство по случая е започнато на 25.03.2022 г. и се води в СДВР под ръководството и надзора на СГП. Разследването се води изключително интензивно при добра координация и взаимодействия между разследващите органи и наблюдаващия прокурор.

          К. И. беше привлечен като обвиняем и задържан за срок до 72 часа на 14.04.2022 г. Впоследствие на органите на МВР се предаде Б. Т., на когото беше предявено обвинение и също беше задържан за срок до 72 часа за довеждането му пред съда.

          Според събраните до момента доказателства, извършителят на убийството предварително е подсигурил оръжието и е тренирал стрелба с огнестрелно оръжие със същия калибър, проучил е района на местоживеене на убития и ежедневните му навици и е съставил план за начина на извършване на убийството, подсигурил си е и лек автомобил за отдалечаване от мястото на убийството. 

          Помагачът е показал и разяснил на извършителя как да стреля с огнестрелно оръжие със същия калибър и му е съдействал да си подсигури лекия автомобил, с който да се оттегли от мястото на престъплението.

          К. И. е многократно осъждан. Б. Т. е неосъждан.

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към извършване на престъплението, за което са привлечени, както и че е налице реална опасност да извършат друго престъпление, ако спрямо тях не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

          Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение не е окончателно и може да се обжалва пред Софийски апелативен съд.