13 Април 2022 г.

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на чешки гражданин за убийство на млада жена по особено мъчителен начин

Сподели

          Софийска градска прокуратура  (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу Ш. К. за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 2 вр. чл. 115 от НК.

          Според събраните по делото доказателства обвиняемият Ш. К., на 28 години, и пострадалата Н. Т., на 31 години, живели заедно в апартамент в центъра на гр. София. Често употребявали алкохол и се карали.

          При скандал между двамата, възникнал вечерта на 24.04.2021 г. пред столичен магазин, Ш. К. обидил пострадалата, а Н. Т. счупила бутилка от бира и с парче стъкло замахнала към Ш. К., като му нанесла порезно нараняване в областта на врата. Нараняването му причинило временно разстройство на здравето, неопасно за живота. Пререканието между двамата продължило още известно време, след което те се помирили.

          Към 00:30 ч. на 25.04.2021 г. Ш. К. и Н. Т. се прибрали заедно в обитаваното от тях жилище. Започнали да се карат. Тогава обвиняемият нанесъл най-малко два удара с ръка, свита в юмрук, в лявата теменно-тилна и дясната теменно-слепоочна области на главата на Н. Т., с което ѝ причинил тежка закрита черепно-мозъчна травма, довела до оток на мозъка и парализа на жизнено важни центрове на сърдечносъдовата и дихателната системи. Вследствие на това към 12:00 ч. на 25.04.2021 г. Н. Т. починала.

          Убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалата, тъй като причинените ѝ наранявания са довели до силни болки и страдания, продължили не по-малко от два часа. През това време тя е била в състояние психически да осъзнава и емоционално да  преживява случващото се с нея. След това е настъпило постепенно замъгляване на съзнанието ѝ и неговата пълна загуба.

          Разпитан в хода на досъдебното производство, Ш. К. не се признава за виновен.

          Разследването по делото е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП. В подкрепа на обвинението са събрани доказателства чрез разпити на свидетели, съдебно-медицинска експертиза на труп, съдебно-химическа експертиза, ДНК експертизи, протоколи за оглед на местопроизшествие, протокол за освидетелстване, фотоснимки от извършените действия по разследване и други доказателствени материали.

          Ш. К. е чешки гражданин, със средно образование, неосъждан.

          Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.