1 Април 2022 г.

При съвместна операция на СГП и „Вътрешна сигурност“-МВР беше задържан полицейски служител с подкуп

Сподели

     В Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СО-СГП) под ръководството и надзора на прокурор в СГП се провежда разследване във връзка с данни за подкуп, извършен от служител на Министерство на вътрешните работи. 
     Според събраните до момента в хода на разследването доказателства на 31.03.2022 г. около 4:40 часа в гр. София Г. Б. управлявал лек автомобил, когато бил спрян за проверка от патрул на КАТ. В състава на патрула влизали трима служители на Отдел „Пътна полиция“ при Столична дирекция на вътрешните работи (ОПП-СДВР), сред които и Р. С. – младши автоконтрольор в ОПП-СДВР. Г. Б. не искал да бъде тестван за алкохол, поради което Р. С. му поискал пари, с които Г. Б. не разполагал в себе си. Поради това Г. Б. отишъл да вземе още пари, но записал серийните номера на банкнотите и подал сигнал на телефон на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР за поискания му подкуп. След това се върнал при служителите на ОПП-СДВР и дал на Р. С. паричната сума. 
     Служители на „Вътрешна сигурност“-МВР незабавно след подадения сигнал предприели действия от тяхна компетентност и уведомили СГП. Незабавно прокурор в СГП образувал с постановление досъдебно производство и разпитал Г. Б. в качеството на свидетел. Прокурорът възложил разследването на следовател в СО-СГП, а на „Вътрешна сигурност“-МВР възложил да оказва съдействие при извършването на процесуалните действия.  
     В СО-СГП незабавно била създадена организация, като били сформирани три екипа следователи, които извършили претърсвания и изземвания на три адреса, в три автомобила, както и обиски и изземвания на тримата служители на ОПП-СДВР. При извършване на действията съдействие оказали служители на Дирекция „Вътрешна сигурност“-МВР. При обиските били намерени и иззети банкноти с купюри от 50 лв, които били от банкнотите, дадени от Г. Б. на Р. С. При проведените претърсвания, обиски и изземвания освен банкноти били иззети и други веществени доказателства. В хода на разследването са разпитани свидетели.     Провеждат се и други активни действия по събиране и проверка на доказателства. 
     С постановление на наблюдаващия прокурор от 01.04.2022 г. Р. С. е привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 302, т. 1, б. „а“ във вр. с чл. 301, ал. 1 от НК. 
     На основание чл. 64, ал. 2 от НПК обвиняемият е задържан с постановление на прокурора за срок до 72 часа. 
     Предстои да бъде преценена необходимостта от вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.  
     Разследването по делото продължава за установяване на всички обстоятелства по предвидения в закона ред.