25 Март 2022 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Сподели

          Във връзка с постъпили материали, изпратени от Върховна касационна прокуратура (ВКП), свързани с лицето А. М., санкционирано от службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ и Държавния департамент на САЩ, и събрани след извършена от ВКП проверка по сигнал на министър-председателя г-н Кирил Петков, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното:

          На 14.01.2020 г. в СГП са постъпили отделени материали от водено досъдебно производство в ОП-Благоевград по чл. 248а от НК, изпратени по компетентност на СГП с оглед данни за данъчно престъпление. След извършена лична проверка по чл. 145 от ЗСВ от наблюдаващия прокурор в СГП на 07.07.2021 г. СГП е образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 255, ал. 1, т. 2 и т. 6 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

          Предмет на разследването са укрити и избегнати данъчни задължения от А. М., свързани с него лица и юридически лица, в които същият е имал собственост.

          За установяване на обстоятелствата по случая са били възложени с прокурорско постановление общо четири данъчни ревизии на физическото лице А. М., на свързаните с него физически лица и на юридическите лица, в които А. М. има участие. Материалите от ревизиите са постъпили и са приобщени по досъдебното производство. Назначени са две съдебни счетоводно-икономически експертизи, които са изготвени и са предоставили анализ на движението на паричните потоци и евентуалните данъчни задължения. Назначени и изготвени са и графическа експертиза, както и тройна графическа експертиза, които са установили авторството на почерка и подписите в приобщените по делото документи. Приложени са материали, постъпили от САЩ. Разпитани са и свидетели, които предоставят информация относно факти и обстоятелства по случая.

          Предстои анализ на събраните материали и извършване на преценка от страна на екипа от СГП за наличието на достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане към наказателна отговорност на конкретно лице за извършването на конкретно престъпление.

          За резултатите обществеността ще бъде своевременно информирана.