Осем години лишаване от свобода наложи съдът за извършен грабеж по обвинение на СГП

23 Март 2022 г.

           На 09.03.2022 г. Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия Х. С. в извършването на престъпление по чл. 199, ал. 1, т. 4 вр. чл. 198, ал. 1 вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ от НК и му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от осем години, което следва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим.

           Разследването е проведено от органите на 05 РУ-СДВР под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП). Обвинителният акт е внесен в съда от наблюдаващия прокурор на 12.01.2022 г.

           Делото в съда е разгледано по реда на глава XXVII от НПК „Съкратено съдебно следствие“, като подсъдимият Х. С. е признал изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Поради това наказанието му е определено по правилата на чл. 58а от НК, като наложеното наказание 12 години лишаване от свобода е намалено с една трета.

           Съдът е намерил за доказано, че на 31.10.2021 г., около 05:00 ч., в сградата на столичен хотел Х. С. е отнел купюри в еврови и левови банкноти, на обща стойност 692.05 лв., които били съхранявани от П. Р. - рецепционист в хотела. За целта употребил сила и заплаха, като опрял нож в гърдите на П. Р., поискал парите, ударил я в областта на главата и я бутнал на земята.

           Х. С. е на 28 години, осъждан.

           Присъдата на СГС не е окончателна, същата е обжалвана от защитника на подсъдимия и предстои разглеждане на делото от Софийски апелативен съд.