Млада жена е осъдена на лишаване от свобода за разпространение на наркотици

17 Март 2022 г.

          На 16.03.2022 г. Софийски градски съд (СГС) призна за виновна 34-годишната К. И. в извършването на престъпление по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 5, алт. 1 от НК и ѝ наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години при първоначален общ режим, както и „глоба“ в размер на 5000 лв.

          Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 11.03.2021 г.

          С него на К. И. е повдигнато обвинение за това, че без надлежно разрешително е продала хероин и амфетамин и така е разпространила високорисковите наркотични вещества. Деянието е извършено на 10.05.2019 г. вечерта в близост до столичния храм „Свети апостоли Петър и Павел“. Хероинът бил с тегло 0,05 грама, а амфетаминът с тегло 0,13 грама и срещу тях подсъдимата получила сумата от 20 лв. Наркотиците били предназначени за бащата на непълнолетно момче, на което обаче подсъдимата отказала да продава, тъй като друг път, когато купувало за баща си, момчето било залавяно от полицията. Поради това непълнолетното момче помолило друг човек да отиде при подсъдимата и да купи от нея наркотици за баща му.

          След закупуването на наркотиците обаче непълнолетното момче, купувачът и неговата приятелка, която го придружавала, били спрени за проверка от органите на 03 РУ-СДВР. Така служителите на реда открили закупените малко по-рано  наркотични вещества. 

          След проведено по общия ред съдебно следствие съдът прие за доказано, че подсъдимата е извършила престъплението, за което е предадена на съд.

          Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.