15 Март 2022 г.

Контрабанда на над 18 кг марихуана се разследва под ръководството и надзора на СГП

Сподели

            Под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП) се води разследване за престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК във връзка с пренесено през границата на страната от Република Италия в Република България чрез куриерска пратка и без надлежно разрешително високорисково наркотично вещество – канабис (марихуана).

            Досъдебното производство е образувано на 22.02.2022 г. в условията на неотложност със съставянето на протокол за първо действие по разследването, а именно – оглед на местопроизшествие.

            Установената и задържана марихуана е с общо тегло 18,020 кг. Тя била разпределена в две куриерски пратки, пътуващи от Италия за Гърция. Пратките били засечени от митнически служители на отдел „Наркотици, оръжия и прекурсори“ в Централно митническо управление. На 22.02.2022 г. и на 08.03.2022 г. служителите извършили контролни действия и селектирали транзитно преминаващи куриерски пратки в разпределителен център на голяма куриерска фирма в гр. София.

            В първия случай пратката представлявала два кашона, слепени един за друг с опаковъчно фолио, във всеки от които имало по пет термично залепени прозрачни полиетиленови плика. Във втория случай била селектирана пратка с единадесет полиетиленови термично запечатани плика. Всички пликове съдържали суха зелена листна маса, наподобяваща съцветия на марихуана и полевите наркотестове реагирали положително за наличието на канабис.

            За случаите бил уведомен старши разследващ митнически инспектор към Агенция „Митници“, ТД Митница София и било образувано досъдебно производство, което било докладвано в СГП.

            Към момента се провеждат съвместни активни действия за събиране на веществени и други доказателства по предвидения в закона ред.