СГП повдигна обвинение на младеж за блудство и изнасилване на малолетно момиче

14 Март 2022 г.

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски градски съд (СГС) срещу М. А., с което му повдигна обвинение за извършени престъпления по чл. 152, ал. 4, т. 1 вр. ал. 3, т. 1, пр. 1 вр. ал. 1, т. 2, пр. 1 вр. чл. 63, ал. 2, т. 2 от НК и по чл. 149, ал. 4, т. 1, пр. 1 вр. ал. 2, т. 1, пр. 1 вр. ал. 1 вр. чл. 63, ал. 2, т. 2 от НК.

          Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че към 2017 г. 16-годишният М. А и 12-годишната С. О. имали връзка. Обвиняемият знаел възрастта на момичето, но въпреки това имал сексуални намерения към нея, които тя отклонявала. Майката на С. О. не одобрявала връзката на дъщеря си, в резултат на което отношенията между двете се влошили. Наложило се дори майката да потърси съдействие от Отдел „Закрила на детето“, откъдето с цел подобряване на отношенията им била предоставена социална услуга, като С. О. била настанена в кризисен център в края на месец юли 2017 г.  

          На неустановена дата около средата на месец юни 2017 г. след 21:00 ч. в гр. София, ж. к. „Фондови жилища“, обвиняемият М. А. заедно със С. Ц., тогава 13-годишен (малолетен и наказателно неотговорен) и пострадалата С. О. отишли в дървена къщичка, построена с подръчни средства. Там М. А. и С. Ц. последователно осъществили насилствен полов акт и блудствени действия със С. О. Пострадалата им казвала да престанат и се опитвала да се съпротивлява, но те не обръщали внимание на думите ѝ и успели да сломят съпротивата ѝ. След случката двете момчета излезли от къщичката, а момичето останало само. Тъй като изпитвала страх и срам да се прибере в къщи, С. О. прекарала нощта във входа на блока, в който живеела.

          Двамата обвиняеми се похвалили за случилото се, започнало да се говори в квартала и доста хора научили. По този начин научила и майката на С. О. и на 03.08.2017 г. подала сигнал до 02 РУ-СДВР и незабавно започнало разследване.

          Според прокуратурата в подкрепа на описаната фактическа обстановка са доказателствата от проведените разпити на свидетели, извършените съдебно медицинска експертиза, комплексни съдебно психиатрични и психологични експертизи, както и комплексна съдебно психиатрична психологична и сексологична експертиза, както и други доказателствени материали.

          Извършеното по делото комплексно съдебно психиатрично и психологично изследване на обвиняемия установило, че той, въпреки непълнолетната си възраст, е разбирал какво извършва и е могъл да ръководи постъпките си.

          Разпитан в качеството му на обвиняем М. А. се възползва от правото си да не дава обяснения по случая.

          М. А. е неосъждан.

          Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.