7 години лишаване от свобода за опит за изнасилване по обвинение на СГП

11 Март 2022 г.

          С решение от 07.03.2022 г. на Върховния касационен съд (ВКС) окончателно е определено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години спрямо подсъдимия С. А. за извършен от него опит за изнасилване на ненавършило 14-годишна възраст момиче. Наказанието следва да се изтърпи при първоначален строг режим.

          По обвинителния акт на Софийска градска прокуратура (СГП) с присъда от 15.06.2020 г. на Софийски градски съд (СГС) подсъдимият е бил признат за виновен в извършването на престъпление по чл. 152, ал. 4, т. 1 във вр. с ал. 1, т. 2, пр. 1 във вр. с чл. 18, ал. 1 от НК и му е било наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 години. След протест на СГП първоначално определеното наказание е увеличено от Софийски апелативен съд (САС) на 7 години, а решението на САС е потвърдено от ВКС.

          Съдът е приел за доказано, че на 21.08.2017 г. в следобедните часове в гр. София, подсъдимият е направил опит да се съвкупи с малолетната пострадала, която страдала от лека форма на умствена изостаналост. За целта той употребил спрямо нея сила, като блъснал входната врата на апартамента, в който се намирало момичето, съборил я на легло в жилището и я затиснал с ръка. На пострадалата били причинени травматични увреждания в областта на шията и горната устна на лицето.

          С. А. е на 50 години, неосъждан, без образование.

          Предприети са незабавни действия от СГП за привеждане в изпълнение на наложеното наказание.