8 Март 2022 г.

СГП повдигна обвинение за палеж, извършен от непълнолетна

Сподели

          Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд (СГС) обвинителен акт срещу непълнолетната В. И. за палеж на имущество със значителна стойност. Пожарът е представлявал опасност за живота на обитаващите сградата и е било възможно той да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност.  

          Доказателствата от досъдебното производство сочат, че обвиняемата била проблемно дете. Не харесвала ограниченията, била с асоциално и агресивно поведение. Употребявала психоактивни вещества и имала снижен самоконтрол.

          В продължение на няколко години преди 2020 г. обвиняемата била настанявана в различни кризисни центрове. Във всички тях била регистрирана с многобройни бягства и намеса на полиция.

          Със заповед от 30.10.2020 г. на директора на Дирекция „Социално подпомагане“, била настанена в Кризисен център за деца в гр. София. За десет дни В. И. била обявявана пет пъти за общодържавно издирване. Престоят ѝ в центъра бил съпровождан с агресия към другите деца и персонала и повреждане на имущество.

          На 10.11.2020 г. при поредното връщане от полицията в Кризисния център, В. И. била настанена сама в кризисно звено, отделено от останалите, с подсилена метална врата, представляващо две стаи, коридор и санитарен възел. При настаняването обвиняемата заплашвала, че ще руши и напада персонала. Крещяла и буйствала, като изкривила вратата на помещението, в което била настанена, до степен същата да се отваря много трудно. Около 19:30 ч. извадила скрита запалка и запалила пердетата в помещението. Много бързо стаята била обхваната от пламъци и се образувал гъст черен дим. Била сигнализирана пожарна. Персоналът не успял да отвори изкривената врата на помещението, в което се намирала самата обвиняема. Вратата била отворена от пристигналите на място пожарникари, които загасили пожара и спасили живота на В. И., а тя била настанена в болнично заведение.

          Стойността на целия запален Кризисен център е 316 454 лв., а на причинените вреди – 2 538, 40 лв.

          В. И. е неосъждана, с начално образование, учаща. Към момента на извършване на деянието била 14-годишна, което води до редуциране на предвиденото в закона наказание до 3 г. „лишаване от свобода“ за престъплението по чл. 330, ал. 2, т. 1 и т. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 63, ал. 1, т. 3 от НК, за което е повдигнато обвинение.

          Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото от СГС.