9 години „лишаване от свобода“ за смъртта на М. Ц.

4 Март 2022 г.

           На 04.03.2022 г. Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия К. Н. за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на М. Ц., като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества. За престъплението по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. „б“ във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК съдът наложи на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 10 години.              

           Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 18.12.2020 г.

           С него на К. Н. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от НК. Според обвинителния акт около 18 ч. на 19.04.2020 г., в гр. София, на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на лек автомобил подсъдимият нарушил правилата за движение по пътищата, в следствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие, като с челната част на автомобила си ударил в задната му част спрелия на червен сигнал на светофара автомобил, управляван от М. Ц. От силния удар автомобилът на М. Ц. се придвижил напред и наляво, като придобил скорост около 66 км/ч и след значително завъртане спрял в средата на кръстовището. В резултат на това М. Ц. получил травматични увреждания, довели до смъртта му, въпреки указаната му спешна медицинска помощ. К. Н. управлявал моторното превозно средство след употреба на три различни вида наркотични вещества и със скорост около 99 км/ч, която значително надвишавала разрешената за конкретния пътен участък. Освен това при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба и въпреки че в района на кръстовището са се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци, К. Н. не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

           След проведено съдебно следствие по общия ред, днес съдът осъди подсъдимия за причиняване смъртта на М. Ц. по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие. Съдът прие за доказано, че К. Н. е употребил наркотични вещества преди да предприеме управление на автомобила, че е нарушил правилата за движението по пътищата, визирани чл. 21, ал. 1 от ЗДвП: „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в кm/h: за пътно превозно средство от Категория В – 50 кm/h в населено място“, че е предизвикал пътнотранспортно произшествие с автомобила на М. Ц., както и че в резултат на това е причинил смъртта му.    

           Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.