Обвинен в извършването на три престъпления остава за постоянно в ареста по искане на СГП

4 Март 2022 г.

          Софийски градски съд (СГП) уважи искането на Софийска градска прокуратура (СГП) за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 45-годишния К. Б., привлечен като обвиняем за престъпления по чл. 354а, ал. 1, изр. 1, пр. 4, алт. 1 от НК, по чл. 339, ал. 1 от НК и по чл. 343б, ал. 3 от НК.

          Досъдебното производство по случая е започнато на 01.03.2022 г. в условията на неотложност и се води в 05 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП.

          В хода на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК, поради което на 02.03.2022 г. на К. Б. е повдигнато обвинение и е постановено от наблюдаващия прокурор да бъде задържан за срок до 72 часа. 

          В хода на разследването са разпитани свидетели, извършени са претърсвания и изземвания, обиск и изземване, назначени и изготвени са експертни справки, приложени са и други писмени доказателствени материали.

          Според събраните до момента по делото доказателства на 01.03.2022 г. в гр. София обвиняемият управлявал лек автомобил след употреба на кокаин. В същото време на различни места в гр. София К. Б. е държал с цел разпространение и без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите множество различни видове наркотични вещества, а именно – екстази, коноп, метамфетамин, амфетамин и кокаин. Освен наркотичните вещества доказателствата сочат, че обвиняемият е държал без да има надлежно разрешение по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия един брой стандартен газово-сигнален пистолет, преправен чрез смяна на цевта на боен пистолет, както и 10 броя бойни патрони.    

          Съдът прие мотивите на прокуратурата, че от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е привлечен в това качество, както и че е налице реална опасност да извърши друго престъпление, ако спрямо него не бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Съдът обсъди събраните по делото доказателства, като взе предвид предходната съдимост на обвиняемия и високата обществена опасност на деянието и дееца, който вече е осъждан за това, че е държал с цел разпространение наркотични вещества.

          Определението за вземане на най-тежката мярка за неотклонение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд.